7.3.2016 10:54:36

Poznat sám sebe, kam kráčím ?

Všeobecně se soudí, že v současné době žijeme, jako Evropané, Češi, ve společnosti nejvyššího blahobytu, jaký kdy tady byl. Přesto mnozí nejsou spokojeni se svým životním údělem, dychtí stále po něčem dalším a novém, nabídky jsou docela pestré, reklamy se předhánějí jak nalákat další jedince. Kup si, pořiď si, zabav se !

Přes četná spojení moderního člověka v sociálních sítích se mnozí i dnes cítí osamělí. Bez ustání jsou na cestě virtuálním i reálným světem. Vnější neklid je přitom často výrazem hluboko vězící vnitřní osamělosti.

Je potřeba se dozvědět něco více o sobě, co nás nastartuje přes vnitřní pokoj dále ke zdravému a radostnému životu.

Král Šalomoun, který vládl Judsku a Izraeli v letech 961 – 922 před Kristem, na jehož život se vzpomíná jako na dobu míru a prosperity, už tehdy osobně vyznal, že touha srdce nemůže být utišena ani hmotnými, ani kulturními statky, přitom si to vše skutečně mohl dovolit. Ať podnikl cokoliv, vždy se na konci ukázalo, že všechna snaha o pozemský majetek, zemskou moudrost a zemské radosti je tak marná a nicotná, jako je „honba za větrem“.

Tři sta let na to pak proroci předpověděli příchod někoho, kdo přinese změnu a lidem věčnou naději.

A následně, pouze tento jediný Člověk, co se kdy na této zemi narodil, tady žil, pomáhal lidem okolo sebe a vzdělával je, aby jej odpůrci nakonec zabili, se znovu objevil již za několik dnů po své smrti mezi svými přáteli. Zázrak i skutečnost.

Otevřel tak cestu pro všechny. Jeho příchod na svět ovlivnil pak všechny generace až po dnešek.

Je to už téměř dva tisíce let, co se každý jednotlivě dozvídá zprávu o věčné naději, která jej nemine, když pouze bude chtít …

Tento nejúžasnější příklad a naše báječná šance tady stále visí, ta zpráva je nekonečně platná.

Předpokládá to přijmout a obohatit svůj život o nový rozměr transcendence, který sice přesahuje lidské chápání, ale motivuje k pochopení sama sebe, kam jdu a jaký mám cíl a možnosti tam dojít.

Kdo je připraven, ať vyšle svůj pomyslný šíp po trajektorii věčné vertikály, aby si otevřel další rozměr k novému otevřenému pohledu na vlastní budoucnost. Nový rozměr rozšiřuje obzor poznání, přináší vnitřní zklidnění a plnohodnotné štěstí.

Udělat si jasno ve svém srdci, dostat svůj život do přirozeného řádu bytí, je podstatou také k pochopení a obohacení svého nejbližšího okolí. Mít dostatečně rád sebe, svůj život, abych mohl plnohodnotně sdílet život s ostatními lidmi.

Něčemu je nutno věřit, mít svoji kotvu, pro další rozvoj osobnosti. Z toho pak čerpat a naplňovat svůj život pro obecné blaho.

Vidíme dobře jen srdcem. Důležité je to, co je pro oči neviditelné.“

„Důležité je to, co je pro oči neviditelné“, zopakoval Malý princ, aby si to zapamatoval.