7.3.2016 10:56:45

Globální svět v roce 2016 a co dál ?

Lidstvo prchá před nedostatkem, nejistotami a nebezpečím, zvláště když vidí prostřednictvím standardních a sociálních sítí, že jinde jsou přebytky a relativní bezpečí. A jakou roli v tom hraje svoboda ? Toť otázka.

Demokracie, svobody a lidská práva jsou základními stimuly euro-americké společnosti, tzv. západní kultury. Mluvíme o zemích se zavedenou  parlamentní demokracií, kde základní svobody jsou přijímány jako ústavní princip.

Sekulární režimy vůdcovského typu, tzv. diktátorské, sice připouštějí své parlamenty, ale jejich pravomoci jsou hrubě omezeny. O občanských svobodách v našem pojetí zde nelze hovořit.

A pak jsou vůdčí režimy státního náboženství, které dle svého pojetí víry korigují práva jednotlivců a skupin, kde pojem občanských svobod, v našem slova smyslu, je naprosto nepřijatelný a tudíž neznámý.

A teď si představme, jak to může dopadnout, když tyto nesourodé režimy se začnou prolínat, resp. lidé se vydávají na pochod do neznáma, i v dobré víře hledat svůj nový domov. Ať již utíkají před ohrožením vlastního života, nebo se vydávají jen tak za lepším. Země, které se rozhodnou pomoci těmto lidem a přijmout je za své občany musí nastavit jasná pravidla pro nově příchozí, že pokud zůstanou, musí dbát zákonnosti dané země.

Svět je v pohybu a už není síly to vše úplně zastavit. Řešením je pouze omezení a regulace, ke snížení napětí a k zajištění elementární bezpečnosti stávajících obyvatel v jednotlivých zemích. Obecný pud sebezáchovy nás učí jaké jsou jeho postupné tři stupně: Nejprve ochraňuji svoji rodinu, své nejbližší a sebe, potom zabezpečuji obyvatele své země a teprve na třetím místě pomáhám těm, kteří přicházejí odjinud a žádají o pomoc.

V roce 2016, a dále, je potřeba sledovat všechny současné doutnající světové konflikty a to dle jejich významu a nebezpečnosti. Jak Irán plní dohodu o ukončení vlastního výzkumu jaderného programu, z čehož vyplývá přímé ohrožení Izraele a případně plynoucí širší jaderný konflikt. Další kroky Ruska, které touží po obnově impéria a rozšíření o částí území bývalého Sovětského svazu, viz zábor Krymu, pak obsazení části východní Ukrajiny a co přinese rok 2016 ??  Také konflikt Ruska s Tureckem, po sestřelení ruského letadla, není zdaleka zažehnán. Nekonečný zápas mezi sunnitskými a šíitskými muslimy, který je pro nás stále nepředvídatelný a komplikuje mnoha mírová jednání. Kam se vydá Amerika po podzimních prezidentských volbách ? Jak dlouho ještě bude svět provokovat Severní Korea ?

Evropu pak i nadále bude tížit příliv imigrantů, který v jarních měsících ještě zesílí, pokud se země EU ihned nedohodnou na společném postupu řešení.

A jaká je naděje, že se věci budou řešit smírnou cestou ? Když sklady válečného arsenálu jsou opět plné. Pouze vzájemná dohoda mocností může přinést řešení, postupným zastavením násilí ve světě, když si všichni globální hráči uvědomí míru současných problémů a z nich plynoucích nebezpečí.     Jsou tady světoví vrcholní politici na které je spolehnutí ?  Ano, jsou.

Ing. Jaroslav Šula                                                                                            5. března 2016